maandag 14 oktober 2013

Het Jojo-effect - Afvallen met ups en downs


Het jojo-effect is het eindeloze proces van afvallen en weer aankomen. Dit is het gevolg van modieuze diëten en andere onconventionele manieren om op de korte termijn af te vallen.


Nawerkingen van het jojo-effect

De bewijzen zijn nog niet hard genoeg, maar er lijkt een link te zijn tussen talloze gezondheidsklachten en het jojo-effect. Onder andere een hoge cholesterol, hoge bloeddruk en galblaasziekten. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan om dit nu ook wetenschappelijk te bewijzen. Een ding is al wel duidelijk geworden. Vrouwen die over een langere periode last hebben van het jojo-effect komen meer aan dan vrouwen die geen jojo-effect ervaren. Dit kan zijn omdat er na elke poging af te vallen een eetbui volgt. In feite zijn ongecontroleerd eten en lekkere trek de grootste nadelen van veel extreme modieuze diëten.

Dezelfde studie wijst ook nog op een ander neveneffect van het jojo-effect. Men is niet in staat om oefeningen te doen om de afvalpoging te ondersteunen. Na de fluctuaties op de weegschaal zullen oefeningen weinig effect hebben op het gewicht.

Naast de fysieke gevolgen zijn er natuurlijk ook mentale gevolgen. Depressie is een veelvoorkomend gevolg van het jojo-effect. De depressie ontstaat door teleurstelling en de extreme angst die men heeft er te dik of slecht uit te zien.

Hoe groot is de kans om weer aan te komen na het jojo-effect?

Ook hier is er nog niet voldoende onderzoek gedaan om een definitief antwoord te geven. De studies die tot nu zijn uitgevoerd geven aan dat er geen bewijs is dat het jojo-effect een toename van het vetweefsel veroorzaakt. Er is ook geen bewijs dat het de spiermassa vermindert.
De meeste mensen die het jojo-effect ervaren komen even veel aan als ze eerder door het extreme dieet zijn kwijtgeraakt. Een punt van zorg is echter dat het gewicht er rond de buikstreek bijkomt. Dit is een ernstig probleem omdat dit de kans op type-2 diabetes kan vergroot.

Wat zijn de alternatieven?

De beste oplossing is natuurlijk te voorkomen dat je weer aankomt. Dit kan door gezond te eten, regelmatig te fitnessen en je levensstijl te veranderen. Behalve deze voor de hand liggende keuze zijn er geen veilige en gezonde opties om het jojo-effect te voorkomen.

Een andere vraag die beantwoord moet worden is of het jojo-effect te prefereren is boven gewoon te zwaar blijven. Het antwoord hangt af van de nawerkingen van het jojo-effect. Die kennen we nog niet precies. Obees blijven is echter zeker geen veilige optie. Dat kan leiden tot levensbedreigende ziekten zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes, artritis, kanker, galblaasziekten en slaapapneu.

Een manier om het jojo-effect te voorkomen is door het vermijden van modieuze extreme diëten en onconventionele methoden om af te vallen. Door er voor te kiezen op een gezonde manier af te vallen voorkom je zowel het jojo-effect en bestrijd je je overgewicht. Gezond afvallen betekent gezond eten en meer bewegen.

Meer info op www.herba365.be of mail naar info@herba365.be voor bijstand van een persoonlijke wellness coach

Geen opmerkingen:

Een reactie posten